«Της αποτοξινώσεως»

Οι γιορτές τελείωσαν, τα γλυκά τελείωσαν (τελείωσαν;!;! Δεν ξέρω για σας, εγώ σήμερα έφαγα το τελευταίο), και σιγά σιγά προσπαθείτε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα να επανέλθετε στα κιλά πριν τις γιορτές. Και έχετε ΟΛΟΥΣ αυτούς σε τηλεόραση, ίντερνετ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο να διατυμπανίζουν την «μαγική δίαιτα αποτοξίνωσης», αποτοξινωθείτε από τις γιορτές, διώξε τις τοξίνες των γιορτών και δεν συμμαζεύεται.

Λοιπόν, ήρθε η ώρα να ακούσετε κάτι που δεν σας το έχουν ξανα πει. Ο οργανισμός μας αποτοξινώνεται από μόνος του!!! (Σοκ και δέος)

Ο οργανισμός μας διαθέτει άπειρους βιοχημικούς τρόπους για να αποτοξινωθεί. Αν περίμενε τις δίαιτες αποτοξίνωσης ή τα μαγικά ποτά αποτοξίνωσης τώρα θα κοιτούσαμε τα ραδίκια ανάποδα (υπέροχη σαλάτα, όταν δεν είναι ανάποδα).

Μια συμβουλή λοιπόν, αποφύγετε τις πολυήμερες δίαιτες αποτοξίνωσης γιατί το μόνο που θα καταφέρεται είναι να θέσετε τον οργανισμό σας σε κατάσταση στρες. Μπορεί να απαλλαγείτε από τις τοξίνες των γιορτών αλλά ο οργανισμός σας θα δημιουργήσει από μόνος του πολύ πιο βλαβερές τοξικές ουσίες.

Στην πράξη όμως, αν θέλετε να ενισχύσετε την αποβολή των τοξικών ουσιών που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό σας, να φύγει το οίδημα που έχετε λόγω του ακατάσχετου φαγητού και κάποια από τα κιλά που αποκτήσατε στις γιορτές, μπορείτε να ακολουθήσετε απλά βήματα και να αφήσετε τα υπόλοιπα στο σώμα σας.

Πρώτο και βασικό βήμα, φροντίστε να έχουν τελειώσει τα εορταστικά φαγητά και γλυκίσματα στο σπίτι σας. Αν δεν έχουν τελειώσει μπορείτε να τα προσθέσετε στο μενού σας αλλά σε μικρές και λογικές ποσότητες. Ένα μελομακάρονο για δεκατιανό ή πρωινό για παράδειγμα.

Κάντε 5 γεύματα στην ημέρα σας. 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 σνακ.
Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και 2 σαλάτες, τουλάχιστον μέσα στην ημέρα σας. Οι βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν την φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς κάποιες από αυτές δρουν ως αντιοξειδωτικά και κάποιες άλλες ενεργοποιούν ή βοηθούν τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού. Επιπλέον οι φυτικές ίνες θα σας ανακουφίσουν από την δυσκοιλιότητα που ίσως να εμφανίστηκε λόγο του ακατάσχετου φαγητού και θα αποβάλουν πληθώρα τοξινών που συσσωρεύονται στα κόπρανα.

Μία μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα τουλάχιστον. Το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, DK) που δρουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι περισσότερες εκ των οποίων αποτελούν συνένζυμα (βοηθητικές ουσίες) σε διάφορες μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού.

Μην αφαιρέσετε από το καθημερινό σας μενού το κρέας και το άμυλο. Αλλά μειώστε την ποσότητα που καταναλώνεται και αλλάξτε την ποιότητα τους. Προτιμήστε κρέατα χαμηλά σε λιπαρά όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και το άπαχο χοιρινό. Αν αφαιρέσετε εντελώς την ομάδα του κρέατος από την διατροφή σας ο οργανισμός σας θα βρεθεί σε έλλειμμα αμινοξέων και θα αρχίσει να διασπά τους ίδιους του τους μυς για να βρει τα αμινοξέα που του λείπουν. Μια διαδικασία που μόνο κακό μπορεί να κάνει στον μεταβολισμό μας. Ακόμη, από τα αμυλούχα τρόφιμα προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης για τις βιταμίνες και την ιδιότητα τους να μας κρατούν περισσότερη ώρα χορτάτους λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη.

Τέλος, προσπαθήστε να ακολουθήσετε ως πρότυπο την μεσογειακή διατροφή, για λίγο έστω καιρό. Δηλαδή, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα λαδερό και 1-2 όσπριο, 1-2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και 1 φορά χοιρινό ή μοσχάρι ή κάποια ομελέτα. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, γλυκών και αναψυκτικών που κατά την διάρκεια των γιορτών είχατε αυξήσει πολύ.

Και να θυμάσαι! Ο οργανισμός σου αποτοξινώνεται από μόνος του!! 

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email:  chris_fr@hotmail.gr 

Σχόλια