“Let’s get physical !” Vol.2

Η Συνέχεια...Πάμε να γυμναστούμε! ;) 

Γράμμωση της κοιλιάς και των ποδιών. Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Θα χρειαστείς μία διατροφή με επαρκή ποσότητα πρωτεϊνης και υδατανθράκων. Κάτι που πρέπει να ξέρεις είναι ότι για να γραμμώσεις πρέπει να κάψεις λίπος και «Το λίπος καίγεται σε φωτιά από υδατάνθρακες». Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να τους αφαιρέσεις από την διατροφή σου αλλά να τους καταναλώνεις σε μια επαρκή ποσότητα.

Μικρά μυστικά!! Ενυδατώσου! Το πρόβλημα με την περιοχή της κοιλιάς και των ποδιών είναι ότι εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών (ειδικά στις γυναίκες). Έτσι για να φανεί το αποτέλεσμα πρέπει να ενυδατωθείς. Ανάλογα με το βάρος σου (υπολόγισε 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους) και τις συνθήκες στο περιβάλλον τα λίτρα του νερού που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά κυμαίνονται από 2-4.

Πιες πράσινο τσάι. Πρώτον θα ενυδατωθείς καταναλώνοντας κάτι πιο γευστικό από το νερό και δεύτερον οι κατεχίνες και η τεϊνη που περιέχει το πράσινο τσάι θα βοηθήσουν στην αποβολή της περίσσειας υγρών από την κοιλιά σου καθώς επίσης θα επιταχύνουν ελάχιστα τον μεταβολισμό σου. Σημείωση: Το πράσινο τσάι που βρίσκεται σε φακελάκια ή χύμα. Το να πιεις ένα παγωμένο τσάι που περιέχει ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά δεν θα βοηθήσει. Η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι το πράσινο τσάι τύπου matcha (προερχόμενο από την Ιαπωνία και αποτελείται από σχεδόν 100% φύλλα πράσινου τσάι τα οποία έχουν γίνει μια πολύ λεπτή πούδρα).
Τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά μπορείς να βράζεις 1 λίτρο νερό με την ανάλογη ποσότητα πράσινου τσαγιού, να το αφήσεις να κρυώσει σε ένα πυρίμαχο γυάλινο σκεύος που κλείνει με καπάκι και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο. Έτσι θα έχεις το δικό σου σπιτικό παγωμένο πράσινο τσάι, χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και επιπλέον σάκχαρα. Αν θες να του δώσεις μια πιο πικάντικη ή γλυκιά γεύση πρόσθεσε κατά το βράσιμο διάφορα μπαχαρικά (αστεροειδή γλυκάνισο, κανέλα, γαρίφαλο κλπ) ή φλούδες από πορτοκάλια, αποξηραμένα δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα, αντίστοιχα.

Γενικά τα «αποικιακά» βοηθούν στην απώλεια λίπους αλλά κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το τσίλι, ο κουρκουμάς, η κανέλα καθώς και η μέντα αυξάνουν την κινητοποίηση των λιπαρών οξέων από τα λιποκύτταρα αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα των  ελεύθερων λιπαρών οξέων που κυκλοφορούν στο αίμα σου που κατά συνέπεια θα «καούν» στους μύες.

Και πάμε τώρα στην τελευταία κατηγορία και την πιο απαιτητική. Η γενικότερη γράμμωση ακολουθεί τα βήματα για την γράμμωση της κοιλιάς μόνο που εδώ πρέπει να δείξουμε μια ιδιαίτερη προσοχή στο λίπος και τους υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώσουμε καθώς είναι αυτά που γίνονται πιο εύκολα λίπος στον οργανισμό μας.

Μικρά μυστικά, επιπλέον σε αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω!! 
Ω3 λιπαρά οξέα. Πέρα από το καλό που κάνουν στην καρδιά σου κάνουν και πολύ καλό στους μύες σου. Τα ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανάπλαση των μυών και στην μείωση της απώλειας της μυικής μάζας όταν χάνεις κιλά.

Βιταμίνη C και που να την βρεις
Προσπάθησε να λαμβάνεις επαρκή ποσότητα βιταμίνης C και ψευδαργύρου. Τα δύο αυτά συστατικά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή κολλαγόνου το οποίο είναι το κύριο μόριο που βρίσκεται ανάμεσα στις μυικές σου ίνες. Το θετικό με αυτό είναι ότι αλλάζοντας το σώμα σου δομή δεν θα αποκτήσεις ραγάδες, που προκύπτουν από την απότομη αυξομείωση κιλών/λίπους/μυικής μάζας. Βιταμίνη C θα βρεις σε όλα τα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα-λαχανικά. 4-6 μερίδες είναι αρκετές. Όσο αναφορά τον ψευδάργυρο, κύριες πηγές είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά (με Βασιλιά του Ψευδαργύρου τα στρείδια), το κρέας και το κοτόπουλο, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και λιγότερο τα δημητριακά, η μαύρη σοκολάτα (μην το παρακάνεις όμως!) και τα λαχανικά.
Τρόφιμα Πλούσια σε Ψευδάργυρο

Ρύθμισε την ινσουλίνη σου! Ορμόνη υπεύθυνη για την μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα. Σε όλα τα κύτταρα. Και αυτό σημαίνει κατά την άσκηση μεταφορά της γλυκόζης στους μύες και κατά την αδράνεια στα λιποκύτταρα. Έτσι λοιπόν σωστές ποσότητες υδατανθράκων γενικότερα και ειδικά πριν το γυμναστήριο και τρόφιμα πλούσια σε χρώμιο είναι απαραίτητα. Μα το χρώμιο; Κι όμως το χρώμιο. Που θα το βρεις;  Σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κρέατα (κυρίως εντόσθια) καθώς και τα ακατέργαστα δημητριακά. Το χρώμιο επίσης εντοπίζεται σε μέτριες ποσότητες στα τυριά, μανιτάρια, διάφορα μπαχαρικά, τσάι, καστανή ζάχαρη και την μπύρα (στην υγειά μας). Μαγείρεψε τα τρόφιμα αυτά σε ανοξείδωτα σκεύη μαζί με ένα όξινο συστατικό και θα αυξήσεις άμεσα την συγκέντρωση του ελεύθερου χρωμίου.

Κλείνοντας, μην περιμένεις θαύματα σε λιγότερο από 2 μήνες πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Όμως με μια καλή διατροφή και με την σωστή εκγύμναση μπορείς να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα ακόμη και σε αυτό το μικρό χρονικά διάστημα.

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email:  chris_fr@hotmail.gr 


Σχόλια