«Προβιοτικά του κόσμου»

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά (ή έτσι πιστεύουμε) η γρίπη και οι λοιμώξεις θα ξεκινήσουν να γίνονται όλο και πιο συχνές και οι αντιβιώσεις θα δίνουν και θα παίρνουν.

Έχοντας ήδη πάρει μία αγωγή αντιβίωσης και ακούγοντας τον γιατρό να λέει «Γιαούρτι να τρως» σκέφτηκα, «Ωραίο το παραδοσιακό γιαουρτάκι (ξέρεις αυτό με την πετσούλα) που είναι ευρέως γνωστό στη χώρα μας, τι άλλο όμως θα μπορούσα να καταναλώσω;» και έτσι κατέληξα να ψάχνω για τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά που προέρχονται από διάφορες χώρες.

Για όσους δεν ξέρουν τι είναι τα προβιοτικά, σύμφωνα με τον πρόσφατο ορισμό που θεσπίστηκε από τον FAO/WHO  (Διεθνής Οργανισμός τροφίμων και αγροτικών καλλιεργειών / Παγκόσμιος οργανισμός υγεία), τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί (ζύμες ή βακτήρια, κυρίως λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια) που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν πλεονέκτημα υγείας στον ξενιστή», δηλαδή στον άνθρωπο.

Τα 7 προϊόντα με προβιοτικά λοιπόν, είναι:

Curtido
Μία σάλτσα που έχει τις ρίζες της στο El Salvador, το curtido είναι μια «διασταύρωση» salsa και kimchi. Όπως και το Kimchi, το Curtido εμπεριέχει μία πληθώρα προβιωτικών στελεχών και έχει περίπου ίδια οφέλη στην υγεία μας με το kimchi, πράγμα που οφείλεται στα παρόμοια υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους και τα στελέχη βακτηρίων που περιέχουν.

Κεφίρ
Το Κεφίρ κρύβει πολύ καλά τις ρίζες του στις χώρες του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Είναι ένα προϊόν ζύμωσης πόσιμο που μοιάζει με το γιαούρτι, όμως είναι πολύ πιο υγιεινό από το γιαούρτι γιατί έχει εώς και 10 φορές περισσότερα και διαφορετικά στελέχη προβιοτικών από το γιαούρτι. Από την φύση του έχει υψηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β που θα σου δώσουν ενέργεια, το κεφίρ βοηθά στα προβλήματα με την πέψη και στην ρύθμιση της γλυκόζης και χοληστερόλης αίματος σου.

Kimchi
Το εθνικό πιάτο της Κορέας συνήθως είναι ένα ζυμωμένο μείγμα από λάχανο, πιπεριές τσίλι και σκόρδο. Έρευνες στο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Georgia βρήκαν πως το στέλεχος προβιοτικού, Lactobacillus plantarum που βρίσκεται στο εθνικό φαγητό της Κορέας, μας προστατεύει ενάντια της κοινής γρίπης ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Kombucha
Είναι ένα ρόφημα το οποίο πιστεύεται ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία και την Κίνα πριν από 2000 χρόνια, παρόλα αυτά η ακριβής του χώρα προέλευσης δεν είναι γνωστή. Τα βακτήρια και οι ζύμες που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστεί το Kombucha, δημιουργούν ένα λευκό αφρώδες «στρώμα που επιπλέει» στην επιφάνεια μαύρου, πράσινου τσάι ή οποιουδήποτε άλλου τύπου τσάι, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την παρασκευή του. Ενδυναμώνει την φυσική ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού έναντι διαφόρων ασθενειών. Σύμφωνα με έρευνες, κατανάλωση Kombucha δίνει την δυνατότητα στον οργανισμό να ανταπεξέλθει σε ένα ευρύ φάσμα μεταβολικών και μολυσματικών παθήσεων.

Kvass 
Ένα ρόφημα βασιζόμενο σε σιτηρά για την παραγωγή του, από την Ρωσία. Παρασκευάζεται προσθέτοντας ζύμες και νερό σε ψωμί και αφήνοντας το να ζυμωθεί. Στο εξωτερικό το Kvass που μπορείς να βρεις είναι συνήθως φτιαγμένο από καρότα ή παντζάρια. Το Kvass από καρότα έχει παρόμοια υλικά με τον χυμό από καρότο, συνήθως όμως περιέχει λιγότερα σάκχαρα, χάρη στους μικροοργανισμούς που πέπτουν τα σάκχαρα και προσδίδουν διάφορα άλλα ωφέλιμα μόρια στο ρόφημα.

Miso 
Το Miso συνήθως παράγεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας, αλλά και από ρύζι και αρακά. Το Miso αποτελεί την βάση της Ιαπωνικής διατροφής, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, ωφέλιμους υδατάνθρακες και προβιοτικά (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει θερμανθεί, δυστυχώς όμως στις σούπες miso θερμαίνεται).  Τακτική κατανάλωση miso φαίνεται να προστατεύει έναντι του καρκίνου.

Sauerkraut 
Sauerkraut είναι μία από τις πιο ξεχασμένες «υπέρ-τροφές». Οι Lactobacillus plantarum και Lactobacillus mesenteroides  που βρίσκονται σε αυτό το Γερμανικό τρόφιμο μπορεί να φανούν ωφέλιμοι έναντι λοιμώξεων από E. Coli. O Lactobacillus plantarum έχει έντονη δράση έναντι των ιών και ίσως να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν «βοηθός» έναντι των κοινών κρυολογημάτων και γρίπης.


Να θυμάσαι! Ότι όλα τα προϊόντα τα οποία είναι πλούσια σε προβιοτικά πρέπει να περιέχουν «ζωντανή καλλιέργεια» να είναι «μη παστεριωμένα». Εάν ένα προϊόν δεν γράφει τίποτα από τα δύο στην ετικέτα του, καλύτερα να το αποφύγεις. Επιπλέον, τα πλούσια σε προβιοτικά προϊόντα πρέπει να βρίσκονται στα ψυγεία του μαγαζιού. Εάν τα εντοπίσεις σε κάποιο από τα ράφια στο κέντρο του μαγαζιού αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει παστεριωθεί ώστε να μπορέσει να αποθηκευτεί εκτός ψυγείου και πλέον δεν πρόκειται να σου προσφέρει κάποιο όφελος καθώς δεν περιέχει ζωντανά προβιοτικά.

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Email:  chris_fr@hotmail.gr  

Σχόλια