«Θέλω, μαυρισμένο σώμα…»

Ζέστη…ήλιος…μαύρισμα! Το καλοκαίρι, λίγο ή πολύ, όλοι μαυρίζουμε. Άλλοι άθελα τους,  και άλλοι το επιδιώκουν για αισθητικούς λόγους!

Γιατί διακοπές χωρίς μαύρισμα γίνονται;             Δεν γίνονται!

Το ερώτημα είναι, η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει το μαύρισμα μας; Μπορούμε να επιταχύνουμε το μαύρισμα μας, με την βοήθεια τον τροφίμων που καταναλώνουμε; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα «κακά» αποτελέσματα που μπορεί να έχει η συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο μέσω της διατροφής μας;

Η έκθεση μας στη UV ακτινοβολία που προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου και του ήλιου, αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα. Η αύξηση αυτή περιορίζεται από τον ίδιο τον οργανισμό και από τις αντιοξειδωτικές ουσίες (ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες) που καταναλώνουμε από την διατροφή μας. Φροντίστε να υπάρχουν στο ημερήσιο διαιτολόγιο σας τουλάχιστον 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, τα οποία θα σας δώσουν μία ικανοποιητική ποσότητα αντιοξειδωτικών.  Καταπολεμώντας όμως τις ελεύθερες ρίζες τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, μπορείτε παράλληλα να ενισχύσετε το μαύρισμα σας και σε πολλές περιπτώσεις να παρατείνεται την διάρκεια του. Ο λόγος γίνεται για το β-καροτένιο καθώς και τις υπόλοιπες ουσίες που βρίσκονται στην οικογένεια των καροτενοειδών. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν το τρόφιμο που καταναλώνετε είναι πλούσιο σε καροτενοειδή είναι να κοιτάξετε το χρώμα του. Τα καροτενοειδή είναι υπεύθυνα για τον πορτοκαλί, κίτρινο και κόκκινο χρωματισμό διαφόρων φρούτων και λαχανικών, έτσι λοιπόν πλούσια σε β- καροτένιο και γενικότερα καροτενοειδή καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι τα καρότα, παπάγια, ντομάτα, πορτοκοκαλί και κόκκινες πιπεριές, ροδάκινα, βερίκοκα, καλαμπόκι κ. ά.  Καταναλώστε τα φρούτα και λαχανικά σας φρέσκα καθώς παρατεταμένη αποθήκευση ή επεξεργασία μειώνουν την περιεκτικότητα τους σε καροτενοειδή. Ακόμη καταναλώστε τα λαχανικά με ελαιόλαδο για να ενισχύσετε την απορρόφηση τον καροτενοειδών.

Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα κρέατος την ημέρα και μία γαλακτοκομικών. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη B12, η οποία βοηθά στην αναγέννηση των επιδερμικών κυττάρων και παρατείνει την διάρκεια ζωής τους. Ακόμη διεγείρει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα του δέρματος.

Η μελανίνη αποτελεί μία χρωστική ουσία η οποία προέρχεται από την τυροσίνη μέσω μιας μεταβολικής οδού στα μελανοκύτταρα, σε διάφορα σημεία του σώματος. Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφών μπορεί να ενισχύσει και να κρατήσει σταθερή την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, επίσης μπορεί να επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος καθώς οι πρωτεϊνες θα δώσουν στον οργανισμό μας αμινοξέα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την δόμηση των νέων κυττάρων. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο περιέχεται σε διάφορες πρωτεϊνούχες τροφές, αλλά μπορεί να παραχθεί από τον ίδιο μας τον οργανισμό από το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Τρόφιμα πλούσια σε φαινυλαλανίνη : κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, φυστίκια, αμύγδαλα, γάλα, τυρί, γιαούρτι, φασόλια, σουσάμι, μπανάνες και προϊόντα σόγιας.

Κατά τους θερινούς μήνες η πλήρης ενυδάτωση του οργανισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγο της εφίδρωσης, το αλάτι της θάλασσας και της πολύωρης έκθεσης του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία η οποία αφυδατώνει το δέρμα μας. Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καταναλώνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (8 ποτήρια), και αν μπορείτε και παραπάνω ακόμη καλύτερα. Το θετικό με τους θερινούς μήνες ότι υπάρχουν σε αφθονία φρούτα και λαχανικά τα οποία αποτελούνται κυρίως από νερό. Έτσι λοιπόν, αν το να καταναλώνετε νερό σας είναι δύσκολο, καταναλώστε αγγούρια και κολοκύθια. Η περιεκτικότητα σε νερό στα λαχανικά αυτά φτάνει το 95%. Το αγγούρι περιέχει επίσης βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση του δέρματος από ενοχλήσεις και οιδήματα. Όσον αφορά τα κολοκυθάκια, αποτελούν καλή πηγή φολικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α και C. Ακόμη, το καρπούζι περιέχει 92% νερό και απαραίτητα για την ενυδάτωση του οργανισμού άλατα (ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο) και αυτό το καθιστά μία τροφή που μπορεί να ενυδάτωση τον οργανισμό μας καλύτερα από το νερό. Εξίσου μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό έχει και το πεπόνι 90%.

Κλείνοντας, αποφύγετε την έκθεση σας στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες, εφαρμόστε κρέμες με αντηλιακή προστασία ανάλογη του τύπου του δέρματος σας.


Καλό καλοκαίρι σε όλους!! 


Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Email:  chris_fr@hotmail.gr  

Σχόλια