“Lets get physical ! " Vol. 1

Εγώ με την γυμναστική χρόνια μαλωμένος μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο στα δικαστήρια τρέχαμε. Μετά γνώρισα τα παιδιά που στελεχώνουν γνωστό γυμναστήριο personal training της Λάρισας. Κάπου εκεί τα πράγματα άλλαξαν.

Όντας πολύπλευρη προσωπικότητα και πολύ γκρινιάρης ήξερα από την αρχή ότι ένας γυμναστής δεν πρόκειται να με αντέξει. Οπότε έχω τρεις! Έτσι για να μην βαριέμαι βρε παιδί μου. Ο καθένας μου δίνει διαφορετικά ερεθίσματα για την φυσική δραστηριότητα και την διατροφή. Έτσι λοιπόν, ενόψει καλοκαιριού , πήρα την απόφαση μέσα από όλα αυτά να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα στο τι θα χρειαστεί να τροποποιήσεις ή προσθέσεις στην διατροφή σου ανάλογα με τις απαιτήσεις του γυμναστή σου.

Και ξεκινάμε παρουσιάζοντας μερικούς τύπους γυμναστών…
Η «εφ’ όλης της ύλης», δεν θα σε αφήσει σε ησυχία. Σκοπός; Γράμμωση! Ενδυνάμωση! Καλύτερη στήριξη! (Σίγουρα κάτι ξεχνάω). Αγαπημένες Ασκήσεις: Δεν έχει! Όλες είναι αγαπημένες!

Η «θα κάνεις πόδια και κορμό εφάμιλλα πλάτανου 100 χρονών και βάλε». Σκοπός; Ενδυνάμωση και γράμμωση του κατώτερου τμήματος του σώματος. Αγαπημένες ασκήσεις: Γέφυρες, κοιλιακοί, ραχιαίοι, καθίσματα και πάει λέγοντας.

Ο «θα σε κάνω σαν τον Afflek στον ρόλο του Batman». Μεταξύ μας όλοι οι άντρες γυμναστές έχουν ένα φετίχ με τον όγκο στον κορμό. Σκοπός; Μεγαλύτερα χέρια και μεγαλύτερη πλάτη, στήθος κλπ. Αγαπημένες ασκήσεις: κωπηλατική, πιέσεις πάγκου και λοιποί συγγενείς.

Φτάνει όμως με τους τύπους γυμναστών. Στα δικά μας τώρα. Πάμε να δούμε τι θα κάνουμε διατροφικά.
Όγκος λοιπόν. Η επιτυχία κρύβεται στην πρωτεΐνη. Προσπάθησε μέσα στην ημέρα να παίρνεις μια επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης ανάλογα με την ένταση της άσκησης που κάνεις και κυρίως ανάλογα με το σωματικό σου βάρος. Αυτό που θέλουμε είναι να μην επιβαρύνεις την νεφρική σου λειτουργία από περίσσεια πρωτεΐνης που δεν χρειάζεται να μπει στον οργανισμό σου. Και προς Θεού, μακριά από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης με το παραμικρό. Τελείωσαν τα κοτέτσια με τα κοτόπουλα και τα αυγά;;

Μικρά μυστικά!! Προτίμησε πρωτεϊνούχες τροφές που τροφοδοτούν τον οργανισμό σου με διακλαδισμένα αμινοξέα τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπλαση του μυ μετά από έντονη άσκηση καθώς επίσης του δίνουν ενέργεια σε μικρές χρονικά κινήσεις. Τέτοιες τροφές είναι το ψάρι (κυρίως ο τόνος), το κοτόπουλο, το γιαούρτι, το γάλα, τα όσπρια (κυρίως φασόλια και φακές) και τα αυγά.

Δεν πρέπει να αφήσεις την φλεγμονή που δημιουργείται μετά την άσκηση να σταματήσει την μυική ανάπτυξη οπότε φρόντισε να χρησιμοποιείς αρκετά μπαχαρικά στα γεύματα σου όπως κανέλα,  κουρκουμά, τσίλι, γαρύφαλλο και τα βότανα όπως φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο. Όλα τα αρωματικά έχουν αντιφλεμονώδη δράση.
Bonus tip: Κάνε χλιαρό ντουζ μετά την άσκηση. Το χλιαρό νερό βοηθά στην άμεση πτώση της θερμοκρασίας του μυ και κατά συνέπεια την πτώση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα σου.

Φρόντισε να τρως κόκκινο κρέας ή άλλες πηγές σιδήρου. Ο λόγος; Ο μυς σου περιέχει ως κύριο συστατικό την μυοσφαιρίνη, μία πρωτεΐνη που έχει παρόμοια δομή με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι υπεύθυνη για την μεταφορά οξυγόνου από τις αρτηρίες στο εσωτερικό του μυ.

Κόψε το κάπνισμα. Μειώνει την αντοχή σου σε αερόβιες ασκήσεις. Αλλά μην νομίζεις επειδή κάνεις ασκήσεις αντιστάσεων δεν έχεις θέμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο μονοξείδιο του άνθρακα το οποίο επηρεάζει πολύ την μυοσφαιρίνη μειώνοντας έτσι την οξυγόνωση του μυ και την μυική ανάπτυξη.

(Συνεχίζεται...)

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email:  chris_fr@hotmail.gr 

Σχόλια