Καθώς η θερμοκρασία εκτινάσσεται στα ύψη μαζί της εκτινάσσεται και η πιθανότητα μόλυνσης των τροφίμων μας από διάφορους μικροοργανισμούς. Παρακάτω αναφέρονται 9 εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την μόλυνση των τροφίμων σας και κατά συνέπεια να προστατεύσετε εσάς και τα μέλη της οικογένειας σας από κάποια δηλητηρίαση προερχόμενη από χαλασμένα τρόφιμα.
- Αποφύγετε να δοκιμάζετε τρόφιμα ώστε να ελέγξετε αν έχουν χαλάσει.
Έστω και μια μικρή δαγκωνιά μπορεί να μεταφέρει στον οργανισμό σας μια επαρκή ποσότητα βακτηρίων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Αναζητήστε στην επιφάνεια του τροφίμου για σημεία όπου έχει αναπτυχθεί μούχλα ή η υφή του είναι πιο σκληρή από το συνηθισμένο , καθώς και σημεία όπου είναι πιο λιπαρό από το συνηθισμένο. Αν αμφιβάλλεται για την καταλληλότητα του τροφίμου πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.
- Πλύνετε τα χέρια σας.
Ναι, είναι μια συμβουλή που την ακούτε συνέχεια και μπορεί να λέτε «καλά, ποιος δεν πλένει τα χέρια του;», αλλά σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αμερική, το 40% των Αμερικάνων από την στιγμή που φτάνουν στη δουλειά τους δεν πλένουν ούτε μία φορά τα χέρια τους. Κατά την διάρκεια της δουλειάς τους μπορεί να φάνε και να επιμολύνουν το τρόφιμο με βακτήρια που βρίσκονται στα χέρια τους. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν πως αυτή η απλή ενέργεια αν μας γίνει συνήθεια μπορεί να αποτρέψει ένα μεγάλο αριθμό από τροφικές δηλητηριάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν.
- Καθαρίστε τους φλοιούς των φρούτων και λαχανικών σας.
Μια μεγάλη ποσότητα μικροοργανισμών μπορεί να εντοπιστεί στο φλοιό των τροφίμων αυτών. Πλύνετε πολύ καλά τα φρούτα και λαχανικά σας και αν αμφιβάλεται για το πόσο καθαρά είναι, ξεφλουδίστε τα.
- Καθαρίστε επιμελώς τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς.
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας μεταφοράς στη χώρα μας, καλό είναι να τονίσουμε σε όσους τις χρησιμοποιούν να καθαρίζουν επιμελώς το εσωτερικό τους μετά από κάθε αγορά. Τμήματα φρούτων και λαχανικών μπορεί να παραμείνουν στη σακούλα να σαπίσουν και να επιμολύνουν με μικροοργανισμούς τα προϊόντα της επόμενης αγοράς σας.
- . Απολυμαίνετε τους δίσκους κοπής που χρησιμοποιείται στην κουζίνα σας
Οι δίσκοι κοπής είναι ένα «hot spot» βακτηρίων στη κουζίνα σας, ειδικά όταν χρησιμοποιείται έναν μόνο δίσκο για όλα τα τρόφιμα, πρακτική η οποία πρέπει να αποφεύγετε. Έτσι λοιπόν ένας εύκολος τρόπος να απολυμαίνετε τους δίσκους κοπής είναι μια κουταλιά της σούπας άοσμη χλωρίνη σε 4 λίτρα νερό. Αφήστε τους δίσκους στο διάλυμα αυτό για μερικά λεπτά και καθαρίστε με μπόλικο τρεχούμενο νερό. Αφήστε τους να στεγνώσουν ή στεγνώστε τους με μία καθαρή πετσέτα.
- . Καθαρίστε καλά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Στα συγκεκριμένα λαχανικά, αλλά και γενικότερα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε καθαριστικά χημικού τύπου καθώς αφήνουν υπολείμματα πίσω τους, τα οποία πολλές φορές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα από τους μικροοργανισμούς. Τοποθετήστε τα κάτω από τρεχούμενο παγωμένο νερό και είναι αρκετό για τον καθαρισμό τους.
- . Πετάξτε τα ραγισμένα πιάτα.
Ράγισε λίγο το πιάτο και λυπάσαι να το πετάξεις! Σκέψου ξανά! Ακόμη και αυτό το μικρό ράγισμα μπορεί να είναι μια τεράστια πηγή μόλυνσης για τα τρόφιμα σου. Υπολείμματα τροφής μπορεί να μείνουν στο ράγισμα αυτό και να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί που θα μολύνουν το επόμενο τρόφιμο που θα βάλεις στο πιάτο αυτό.
- . Αποφύγετε την χρήση σφουγγαριών για τον καθαρισμό των πάγκων.
Ειδικά αν χρησιμοποιείται το ίδιο σφουγγάρι για να πλένετε πιάτα και να καθαρίζεται τους πάγκους. Τα σφουγγάρια κυριολεκτικά απορροφούν τεράστιες ποσότητες βακτηρίων από τους πάγκους και τα πιάτα και τα μεταφέρουν στην επόμενη επιφάνεια την οποία θα ακουμπήσουν. Χρησιμοποιείστε χαρτί κουζίνας ή αντιμικροβιακά πανάκια για τον καθαρισμό των πάγκων και να αποφύγετε την μεταφορά μικροβίων από την μία επιφάνεια στην άλλη. Εάν έχετε φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια σας βάζοντας τα για λίγο στα μικροκύματα.
- . Μαγείρεμα και συντήρηση
Φροντίστε να μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα σας και να τα συντηρείτε στη ψύξη ή κατάψυξη, αναλόγως πότε πρόκειται να καταναλώσετε.
Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής
& Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email: chris_fr@hotmail.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου