Του νερού οι απορίες!!

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν στην κατανάλωση νερού;
Το νερό, το μόριο της ζωής όπως πολλοί το αναφέρουν. Κρατάει ενυδατωμένο τον οργανισμό μας και τον βοηθά να λειτουργεί καλύτερα.

Γιατί είναι σημαντική η επαρκής προσληψη νερού κατα τους θερινούς μήνες;
Ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουμε ο οργανισμός μας έχει μια άδηλη απώλεια νερού η οποία κατα τους θερινούς μήνες αυξάνεται ραγδαία.
Μια ποσότητα νερού χάνεται μέσω του υδρώτα η οποία πρέπει να αναπληρωθεί.
Μια γενική συμβουλή είναι τα 2 Λίτρα νερού ή αλλιώς τα γνωστά μας 8 ποτήρια!

Είναι όμως αρκετό; όχι!
ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό ανάλογα με τις δραστηριότητες που πραγματοποιεί και τον βαθμό εφίδρωσης του.
Υπολόγισε πως ο οργανισμός σου σε κατάσταση ηρεμίας και θερμοκρασίας δωματίου χρειάζεται 35ml νερού ανα κιλό σωματικού βάρους!! για παράδειγμα ένας άνθρωπος 85 κιλών χρειάζεται περίπου 3 λίτρα νερό!
Ένα άτομο με αυξημένη μυική μάζα και ελάχιστο λίπος απαιτεί ακόμη περισσότερο νερό μιας και ο μυϊκός ιστός είναι ένας ενυδατωμένος ιστός ενώ ο λιπώδης ιστός ένας άνυδρος ιστός!

ένας άλλος εύκολος τρόπος είναι να ελέγχεις τα ούρα σου! όσο πιο διαυγή είναι τόσο πιο ενδατωμένος είναι ο οργανισμός σου.

Γυμάζεσαι και θέλεις να ξέρεις ακριβώς πόσο ιδρώτα έριξες στα όργανα;
Ζυγίσου πριν και μετά την προπόνηση σου. πόσα κιλά κάτω είσαι; αυτός είναι ο ιδρώτας που έχασες.
Λάβε ανάλογη ποσότητα υγρών σε λίτρα με τα κιλά που έχασες στην προπόνηση και θα είσαι και πάλι μερικώς ενυδατωμένος! Γιατί μερικώς ενυδατωμένος; Γιατί αυτές δεν είναι οι ημερήσιες ανάγκες σου, είναι το νερό που έχασε ο οργανισμός σου επιπλέον απο το συνηθισμένο!

Γιατί οι διατολογοί επιμένουν τόσο πολύ στην κατανάλωση νερού όταν βρίσκεσαι σε δίαιτα απώλειας;
Ένας ενυδατωμένος οργανισμός έχει και έναν καλύτερο μεταβολισμό!
Η διέλευση του νερού απο τον οργανισμό απαιτεί ενέργεια για να έρθει στην ίδια θερμοκρασία με τον οργανισμό μας!
Κατα την διούρηση χάνεις ενέργεια απο την μυϊκή συσπαση που απαιτείται για την διούρηση. (μικρή βέβαια, μην περιμένεις να σε αδυνατίσει η διούρηση)
Το νερό παρασύρει τοξικά για τον οργανισμό υποπροϊόντα του μεταβολισμού των πρωτεϊνων απο τους νεφρούς που καθυστερούν τον μεταβολισμό σου.
επιπλέον διευκολύνει την κένωση του παχέως εντέρου κρατώντας. τα ενυδατωμένα κόπρανα αποβάλλονται πιο εύκολα και μαζί με αυτά άλλες επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες!

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email:  chris_fr@hotmail.gr 

Σχόλια