"Βάλε μπροστά την μηχανή σου"

Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησα μια νέα στήλη στη σελίδα του «Μίλησε μου για διατροφή» στο Facebook. Καθημερινά αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες προσθέτοντας κάποιες καλές για την υγεία και διατροφή μας συνήθειες και απορρίπτοντας κάποιες άλλες. Το πρώτο κομμάτι του «Προσθέτω 5 καλές συνήθειες» τελείωσε και εδώ πλέον έχουμε μαζεμένες τις συμβουλές που έδωσα για το πώς μπορούμε να τρώμε πρωινό ανεξαρτήτως εάν ως τώρα τρώγαμε ή όχι. Μην ξεχνάς πως ο μεταβολισμός σου δουλεύει σαν μια μηχανή, αν δεν την βάλεις μπροστά δεν θα κινηθεί. Και το «κλειδί» σε όλο αυτό είναι το πρωινό. Πάμε λοιπόν…

ΠΡΟΣΘΕΤΩ 5 ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Συνήθεια Νο. 1

ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΡΩΙΝΟ!! Γιατί;
Το πρωινό θα σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Έρευνες λένε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό διαχειρίζονται καλύτερα το βάρος τους  από εκείνους που δεν τρώνε πρωινό. Το πρωινό συνδυάζετε με αυξημένες αποδόσεις στο σχολείο και την εργασία. Η παράληψη του οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τρώω Πρωινό!!! Πως;
Δοκιμάστε προϊόντα ολικής άλεσης όπως βρώμη, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης.

Διαλέξτε φρέσκα φρούτα, αποξηραμένα ή ακόμη και κατεψυγμένα και προσθέστε τα στο πρωινό σας γεύμα.

Γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αβγά, ξηροί καρποί, σπόροι και βούτυρα από ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε χορτάτοι όλο το πρωί.

Αν δεν έχετε χρόνο το πρωί να ετοιμάσετε πρωινό, βάλτε ένα κουτί δημητριακών, ένα μπολ και ένα κουτάλι στο τραπέζι από το προηγούμενο βράδυ.

Φτιάξτε smoothies (κάτι όχι και τόσο γνωστό στην Ελλάδα) με φρούτα, όπως μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, ροδάκινο, πεπόνι, φράουλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα. Προσθέστε παγωμένο γιαούρτι και χτυπήστε τα στο μπλέντερ. Έτοιμο το πρωινό!

Κρύα ή ζεστά δημητριακά. Αγοράστε τα διαβάζοντας την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία και διαλέξτε αυτά που έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη ζάχαρη. Αν προσθέσετε γάλα ή γιαούρτι επιλέξτε χαμηλά σε λιπαρά. Προσθέστε φρέσκα φρούτα όπως μήλο, μπανάνα, φράουλες, σταφύλι ή αποξηραμένα, καθώς και ξηρούς καρπούς ή σπόρους όπως καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορο, σουσάμι.

Αν προτιμάτε ψωμί για το πρωινό σας, προτιμήστε ολικής άλεσης και προσθέστε μέλι, μαρμελάδα φρούτου (και όχι ζελέ χωρίς φρούτα), ταχίνι ή κάντε το τοστ με γαλοπούλα και χαμηλό σε λιπαρά κασέρι. Ή  ακόμη μπορείτε προσθέσετε τυρί cottage.

Να έχετε πάντα προμήθειες από τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στη δουλειά π.χ. μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής άλεσης, ψωμάκια ολικής άλεσης, γιαούρτι ή τυρί cottage με χαμηλά λιπαρά.

Φτιάξε πρωινό με τορτίγιες ολικής άλεσης. Πρόσθεσε μέσα γαλοπούλα ή κοτόπουλο που έχεις βράσει από το προηγούμενο βράδυ, κασέρι με χαμηλά λιπαρά, λαχανικά της αρεσκείας σου (όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγουράκι, καρότο, λάχανο) και λίγη μουστάρδα. Για κάτι πιο γλυκό, τύλιξε μέσα τους φιστικοβούτυρο και μπανάνες ή μήλο.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ!!! να φας πρωινό
Εάν δεν συνηθίζεις να τρως πρωινό, ξεκίνησε παίρνοντας μαζί σου ένα φρούτο πριν φύγεις από το σπίτι. Σιγά σιγά πρόσθεσε και άλλες ομάδες τροφίμων. Καθώς το πρωινό θα σου γίνει συνήθεια μπορείς να το κάνεις μια διασκεδαστική συνήθεια.


Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Email:  chris_fr@hotmail.gr  

Σχόλια