«Άδωνις στη θέση του Αδώνιδος»

Πρόσφατα ξεκίνησα γυμναστήριο. Αναγκαίο κακό αν σκεφτείς ότι η δουλειά μου επιτάσσει μια καλή φυσική κατάσταση και παρουσία. Χρόνια μαλωμένος με την γυμναστική, στα δικαστήρια τρέχαμε ακόμη μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά κάτι άλλαξε. Μετά από κάποιες συνεδρίες σκέφτηκα να πάρω ένα gadget που μετράει τους παλμούς σου όλη μέρα και σου βγάζει τις καύσεις σου. 

Συζητώντας το με την γυμνάστρια που με έχει αναλάβει άκουσα την ατάκα «καλό είναι να ξέρεις τι καις στην άσκηση, αλλά ΟΛΗ την ημέρα;; Αυτό είναι αρρωστημένο θεωρώ! Ότι είναι να καεί, θα καεί!». 

Μετά από λίγες ώρες και ενώ έπινα το καφεδάκι μου ακούω από την δίπλα παρέα:
« -Ρε τόσες ώρες στο γυμναστήριο και δες πόσο μικροί οι μύες μου! Μήπως να αυξήσω την ποσότητα του Χ (συμπλήρωμα πρωτεΐνης) που παίρνω;»
Ασυναίσθητα ακούγοντας την λέξη πρωτεΐνη (θες περιέργεια, θες η λόξα του διαιτολόγου) γυρίζω και βλέπω ένα τύπο που μόνο αδύναμους και μικρούς δεν τους έλεγες τους μύες του! Έναν άνθρωπο τον έκρυβε.

Έτσι αποφάσισα να ψάξω λίγο, τι τρέλα είναι αυτή που έχουν οι άντρες (και όχι μόνο) με την φυσική τους κατάσταση και κυρίως με την μυϊκή μάζα του σώματός τους; Κατέληξα στη μεγαλορεξία.

Επιστημονικά η μεγαλορεξία είναι αποδεκτή και με τους όρους μυϊκή δυσμορφία, αντίστροφη ανορεξία ή σύνδρομο του Αδώνιδος, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, την κατάχρηση επικίνδυνων ουσιών ή ακόμη και στην αυτοκτονία!

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια σοβαρή αγχώδη διαταραχή που κάνει το άτομο να βλέπει τον εαυτό του ως πολύ μικρόσωμο, παρά το γεγονός ότι έχει ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα και εντυπωσιακή σωματική διάπλαση (πως είμαι εγώ; Καμία σχέση)


Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό τον αντρικό πληθυσμό.
Περίπου το 10% των αντρών που πηγαίνουν στο γυμναστήριο εκδηλώνουν μυϊκή δυσμορφία, και αρκετά ακόμη περιστατικά περνούν απαρατήρητα, επειδή λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η εν λόγω διαταραχή.

Η μυϊκή δυσμορφία αφορά στην υπερβολική ανησυχία του ατόμου ότι η σωματική του διάπλαση και η μυϊκή του μάζα δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Το άτομο ανησυχεί για την εμφάνισή του, η αυτοεκτίμησή του είναι χαμηλή και αισθάνεται έντονο άγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο βυθίζεται στην κατάθλιψη και την απελπισία και δεν αποκλείεται να επιλέξει ακόμη και την αυτοχειρία.

Πιθανές ενδείξεις μεγαλορεξίας είναι οι ακόλουθες:
– Υπερπροσπάθεια στο γυμναστήριο.
– «Παθολογική» γυμναστική, σε βαθμό καταναγκασμού.
– Κατάχρηση συμπληρωμάτων και αναβολικών.
– Εμμονή με τη θέα του σώματος στον καθρέφτη.
– Ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα θυμού.
– Κατάθλιψη και/ή μανία.
– Πανικός σε περίπτωση αποχής από τη γυμναστική.
– Γυμναστική ακόμη και κατά την ανάρρωση από τραυματισμό.
– Προτεραιότητα η γυμναστική έναντι της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής.

Έτσι λοιπόν, αν δείτε κάποιο φίλο σας, γνωστό με τα παραπάνω συμπτώματα αναφέρεται στο άτομο τι είναι το σύνδρομο του Αδώνιδος! Δύσκολα κάποιος παραδέχεται πως έχει κάποια ψυχολογική διαταραχή αλλά αξίζει η προσπάθεια να τον αφυπνίσουμε προσπαθώντας να του δώσουμε να καταλάβει πως μόνο κακό στον εαυτό του κάνει η υπερβολική (σε βαθμό παθολογικής κατάστασης) ενασχόληση με την γυμναστική και η κατανάλωση συμπληρωμάτων και αναβολικών.

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email:  chris_fr@hotmail.gr 


Σχόλια