Τρώω Φρούτα και Λαχανικά

Και αφού προσθέσαμε το πρωινό στην καθημερινότητα μας, για να δούμε και για τα φρούτα και λαχανικά κάποια πράγματα για το πώς να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας. Τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης είναι πηγές φυτικών ινών.

ΠΡΟΣΘΕΤΩ 5 ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Συνήθεια Νο. 2
ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΦΡΟΥΤΑ (Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ) ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!! Γιατί;
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι η βάση της υγιεινής διατροφής και της επιτυχημένης απώλειας βάρους. Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, τα αναψυκτικά και τα γλυκά περιέχουν πολλές θερμίδες ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Αντιθέτως, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν λίγες θερμίδες.

Τρώω φρούτα και λαχανικά!! Πως;

Δεν χρειάζεται να σας αρέσουν όλα τα λαχανικά και τα φρούτα. Φτάνουν και λίγα. Δοκιμάστε διαφορετικά είδη και ποικιλίες για να βρείτε τη γεύση και την υφή που σας αρέσει.

Εναλλάσετε ωμά με μαγειρεμένα λαχανικά. Αν τα μαγειρέψετε λίγο ή τα κάνετε στον ατμό γίνονται πιο μαλακά. Αρτύστε τα με μυρωδικά, λεμόνι ή ξύδι για καλύτερη γεύση.

Προσθέστε μπανάνα, φράουλες ή κάποιο άλλο αγαπημένο φρούτο στα δημητριακά ή το γιαούρτι σας.

Όταν βιάζεστε, να έχετε έτοιμα προς χρήση κατεψυγμένα λαχανικά, ώστε να τα προσθέσετε στο γεύμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όμως φρέσκα λαχανικά και φρούτα που δεν θέλουν πολλή προετοιμασία, όπως καροτάκια, ντοματάκια, μαρούλι, κουνουπίδι, μπρόκολο και από φρούτα σταφύλια, φράουλα, κεράσια, μπανάνες.

Λαχανικά, φρούτα και δημητριακά και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σας. Καταναλώστε καλύτερα πρώτα τις τροφές αυτές, αντί να τις αφήνετε για το τέλος.

Να θυμάστε ότι όλα τα λαχανικά δεν είναι το ίδιο. Κάποια, όπως η πατάτα, η κολοκύθα, το καλαμπόκι και άλλα, είναι αμυλούχα και έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τα άλλα λαχανικά. Να τρώτε λιγότερα από αυτά.

Για ένα γρήγορο σνακ προτιμήστε λαχανικά και φρούτα. Φρούτα αποξηραμένα ή φρέσκα, κομμένα ή μη και λαχικά όπως καρότα, αγγουράκι, ντοματάκια και άλλα.

Να προτιμάτε φρέσκα φρούτα, γιατί τα αποξηραμένα και οι χυμοί έχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα ή τα άγλυκα παγωμένα φρούτα. Ο κανόνας « φάτε όσα θέλετε» δεν ισχύει για τα αποξηραμένα. Αν φάτε πάρα πολλά, μπορεί να πάρετε πολλές θερμίδες.

Βρείτε τρόπους να συνδυάσετε τα λαχανικά με άλλες τροφές ή επιχειρήστε καινούριες συνταγές. Προσθέστε τα σε σούπες, μαγειρευτά, ψητά, πίτσες και σάντουιτς.

Κάντε μια βόλτα από το μανάβικο της γειτονιάς σας σήμερα κιόλας. Απολαύστε την φρεσκάδα και την ποικιλία. Δοκιμάστε νέες τροφές.

Όταν ταξιδεύετε, πάρτε μαζί σας λαχανικά και φρούτα για ένα γρήγορο σνακ.

Χριστόφορος Φράντζας
Διατροφολόγος Διαιτολόγος
MSc Βιοτεχνολογία- Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Email: chris_fr@hotmail.gr


Σχόλια