«Όλα του γάμου δύσκολα…»

Tο καλοκαίρι και ειδικά ο μήνας Αύγουστος επιλέγεται από πολλά ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν. Έτσι, οι προσκλήσεις για γάμους την περίοδο αυτή παίρνουν φωτιά. Τις περισσότερες φορές , για να μην πω όλες, μετά την τελετή ακολουθεί τραπέζι και εσύ προσέχεις να μην «ξεφύγεις» στο βάρος σου ή είσαι σε διατροφή. Δεν χρειάζεται να είσαι αρνητικός σε ότι και να σου σερβιριστεί. Ακολουθούν μικρά tips για να μην «ξεφύγεις» ιδιαίτερα.

Ο γάμος που θα πρέπει να παρευρεθείς είναι στις 7. Ξυπνάς το πρωί! Μην παραλήψεις το πρωινό σου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι. Το πρωινό δεν αναφέρεται άδικα ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς είναι αυτό που θα ξυπνήσει εσένα και τον μεταβολισμό σου, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσεις την μέρα σου. Προτίμησε ένα μπολ με γάλα 2% και δημητριακά ολικής άλεσης ή ένα κουλούρι με σουσάμι ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών. Θες καφέ για να ανοίξει το μάτι σου; Προτίμησε ένα καφέ χωρίς γάλα που θα περιέχει κάποιο γλυκαντικό αντί για ζάχαρη (check point: 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί σε 60 θερμίδες, γιατί να μην τις αποφύγεις βάζοντας κάποιο γλυκαντικό;  )

Εκεί κατά τις 12 έχεις μια λιγούρα, το σνακ σοκολάτας της γνωστής εταιρείας (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε) με την διαφήμιση που περιέχει την ατάκα αυτή, δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Προτίμησε να καταναλώσεις δύο φρούτα ή μία μπάρα δημητριακών ή δυο κριτσίνια.

Τώρα πρέπει να μαγειρέψεις κάτι για το μεσημέρι, ή να παραγγείλεις, αναλόγως τα κέφια. Προτίμησε κάτι ελαφρύ και έχε στο νου σου ότι στα περισσότερα τραπέζια τέτοιου τύπου το μενού είναι σταθερό και τις περισσότερες φορές το κυρίως περιλαμβάνει μοσχαράκι, χοιρινή μπριζόλα, μπιφτέκι ή φιλέτο κοτόπουλο με συνοδευτικό, τι άλλο;; πατάτες ή ρύζι. Έτσι λοιπόν το μεσημέρι μπορείς να φτιάξεις κάτι σε κρεατικό με σαλάτα και ελάχιστο άμυλο, όπως μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Ενδεικτικά, μια μπριζόλα χοιρινή ή ένα μπιφτέκι ή ένα φιλέτο κοτόπουλο με μπόλικη σαλάτα για να σου προκαλέσει κορεσμό και την φέτα ψωμί. (Bonus meal & check point: Ψάρι άπαχο ή κοτόπουλο μαγειρεμένο στο φούρνο σκέτο ή με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας -προσοχή στο λάδι- και σαλάτα, η πιο χαμηλή θερμιδικά επιλογή!!)

6 το απόγευμα, τρέχεις πανικόβλητος/η, σε περίπτωση που πεινάς προτίμησε κάτι από τα σνακ που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

7:20 το απόγευμα, καλώς το ζευγάρι, ας  μπούμε στην εκκλησία.
(1 ώρα μετά) Χαιρετούρες, να ζήσετε, ευχές κλπ κλπ. «Άσε κάτω την μπομπονιέρα!!!» Ξέρεις πολύ καλά πως αν την ανοίξεις δεν θα μείνεις σε ένα κουφετάκι, όπως όλοι μας. Μία κλασσική μπομπονιέρα περιέχει περίπου 5 κουφέτα που αντιστοιχούν σε 130 θερμίδες για τα κουφέτα με αμύγδαλο και 150 θερμίδες για αυτά που είναι γεμισμένα με σοκολάτα και κάποιο ξηρό καρπό. Στο κάτω κάτω κάνε λίγη υπομονή, έχει γλυκάκι στο τέλος της βραδιάς!

Φτάσαμε στο τραπέζι και βρίσκεις ήδη τις σαλάτες (αλοιφές και λαχανικών) και αρκετό ψωμί να σε περιμένουν. Προσπάθησε να κρατηθείς και μην πέσεις με τα μούτρα!  Πιες ένα ποτήρι νερό ή και δύο (ας μην ξεχνάμε ότι έχει ζέστη) και τώρα μπορείς να πάρεις λίγη σαλάτα. Προτίμησε αν έχει κάποια χωρίς σος, όπως είναι η χωριάτικη. Πρόσεχε λίγο με το ψωμί. Αν θέλεις μπορείς να καταναλώσεις λίγο αλλά μην το βάλεις να κάνει «500 μέτρα πεταλούδα» στο λάδι της σαλάτας.

Έφτασε η ώρα του ορεκτικού. Εντάξει μπορείς να τα καταναλώσεις όλα, αλλά αν κάτι σου φαίνεται ιδιαίτερα λιπαρό ή βαρύ για σένα παρέλειψε το.

Τι είπαμε; Χοιρινό, μπιφτέκι και κοτόπουλο έχει για κυρίως. Αν το σέρβις του μαγαζιού σου δώσει την δυνατότητα να διαλέξεις προτίμησε το κοτόπουλο ή την μπριζόλα, από την οποία είναι εύκολα να αφαιρέσεις το ορατό λίπος. Από τις γαρνιτούρες μπορείς να καταναλώσεις την μία, μαζί με λίγη ακόμη σαλάτα.

Φρούτο και γλυκό. ΝΑΙ στο φρούτο. Λίγο σταφύλι ή ακόμη καλύτερα καρπούζι ή πεπόνι θα ήταν ιδανική επιλογή. ΝΑΙ και στο γλυκό. Ντροπή να μην δοκιμάσεις έστω και λίγο. Δεν σου έβαλαν και όλη την τούρτα μπροστά σου, ένα κομματάκι είναι. Αν έχεις ορίσει στον εαυτό σου ότι μπορεί να τρώει γλυκό μια φορά την εβδομάδα θα μπορούσες να κάνεις λίγη υπομονή και να καταναλώσεις το γλυκό στο τραπέζι αυτό και να μην ξεφύγεις από το εβδομαδιαίο σου πλάνο.

Τραπέζι χωρίς αλκοόλ γίνεται; Προφανώς και όχι. 1-2 ποτηράκια κόκκινο ή λευκό κρασί θα ήταν πολύ καλή επιλογή. Τα αναψυκτικά καλό θα ήταν να τα αποφύγεις.

Κλείνοντας, αν σου δοθεί η ευκαιρία να χορέψεις, σήκω! Τι κάθεσαι; Έστω και ελάχιστη κίνηση θα σε βοηθήσει να χωνέψεις ευκολότερα και να κάψεις λίγες θερμίδες.


Καλά να περάσεις και να ζήσουν τα παιδιά!!!

Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Email:  chris_fr@hotmail.gr  

Σχόλια