«Κλάψε, κλάψε και εσύ, ήρθε η σειρά σου…»

Όχι δεν θα σε βάλω να δεις κάποια αισθηματική ταινία, ο λόγος που θα κλάψεις δεν είναι κανείς άλλος από τα κρεμμύδια. Μην σκέφτεσαι τα δάκρυα που θα ρίξεις καθαρίζοντας τα, καθώς τα κρεμμύδια είναι ο καλύτερος σύμμαχος που θα μπορούσες να έχεις έναντι διαφόρων ασθενειών. Το σημαντικότερο μέλος της οικογένειας των κρινοειδών θα σου χαρίσει πολλά οφέλη στην υγεία σου ενώ θα προσθέσει ευχάριστες γευστικές νότες στα φαγητά σου.

Με μια γρήγορη ματιά:

  • Τα φυτοχημικά που περιέχονται στα κρεμμύδια ενισχύουν την λειτουργία της βιταμίνης C στον ανθρώπινο οργανισμό, δίνοντας σου ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Τα κρεμμύδια περιέχουν Χρώμιο, ιχνοστοιχείο που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.
  • Αιώνες τώρα, τα κρεμμύδια χρησιμοποιούταν για την μείωση των φλεγμονών και στην θεραπεία για διάφορες λοιμώξεις.
  • Πετάς την σκούφια σου για κρεμμύδι στο φαγητό σου; Τότε υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να χαρείς. Τα μη μαγειρεμένα κρεμμύδια ενισχύουν την παραγωγή υψηλής πυκνότητας χοληστερόλης HDL (καλή χοληστερόλη), και έτσι κρατάνε την καρδιά σου υγιή.
  • Μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των φλαβανολών, η κερκετίνη, βρίσκεται και στα κρεμμύδια και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη πρόληψη του καρκίνου.
  • Τα κρεμμύδια εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δημιουργίας γαστρικού έλκους.
  • Και την άνοιξη, χρησιμοποιήστε το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών στις σαλάτες σας καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α.
  • Τέλος, σε δέρνει μια ατυχία και σε τσίμπησε μέλισσα; Βάλε πολτό κρεμμυδιού στην περιοχή του τσιμπήματος για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και την αίσθηση καψίματος.

Bonus συνταγή κρεμμυδοσαλάτας!!

Πάρτε γλυκά κρεμμύδια και κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες. Ρίξτε αλάτι και χυμό λεμονιού κατά βούληση, ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε. Λίγο λάδι και φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο ο οποίος θα προσθέσει σε αυτή την εύκολη σαλάτα άρωμα και επιπλέον γεύση.



Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Email:  chris_fr@hotmail.gr  

Σχόλια