«Απ’το Κιότο στο Κιάτο»

Για τους ανθρώπους που τρέχουν και δεν φτάνουν με τις δουλειές, την οικογένεια ή άλλες υποχρεώσεις το θέμα φαγητό είναι ένα αγκάθι στην καθημερινότητα τους που τις περισσότερες φορές το καλύπτουν τρώγοντας κάτι πρόχειρο και πολλές φορές πολύ ανθυγιεινό!

Στο σημερινό άρθρο θα δώσω την χαρά στους λάτρεις της Ιαπωνικής κουλτούρας και μαγειρικής (βάλτε και μένα μέσα), να απολαύσουν ένα φαγητό ιαπωνικό σε ελάχιστο χρόνο. Κοτοπουλάκι λοιπόν, μαριναρισμένο και μαγειρεμένο σε μία σος από σόγια σος, μέλι και σάκε. Ναι αγαπητέ αναγνώστη, οι Ιάπωνες δεν την βγάζουν μόνο με sushi, sashimi, onigiri και ramen.


Τι θα χρειαστείς!!
700γρ κοτόπουλο  (μεταφράζετε σε 12 μικρά κοπανάκια κοτόπουλο)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιππέρι
Για την μαρινάδα:
4 κουταλιές της σούπας σόγια σος
4 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας σάκε

Πως θα το κάνεις!!
  1. Πλύνε και σκούπισε καλά το κοτόπουλο με λίγο χαρτί
  2. Άπλωσε το σε ένα πυρεξάκι και αλατοπιπέρωσε το. Προσοχή!!! Με το αλάτι. Να θυμάσαι ότι η σόγια σος είναι αλμυρή από μόνη της. Αν δεν προτιμάς τα πολύ αλατισμένα φαγητά πρόσεξε το αλάτι.
  3. Σε μία ειδική σακούλα για μαρινάρισμα ή σε ένα μπολ πρόσθεσε τα λικά για την μαρινάδα και ανακάτεψε τα με ένα κουτάλι.
  4. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και φρόντισε να πάει η μαρινάδα παντού.
  5. Άφησε το κοτόπουλο με την μαρινάδα για μια ώρα να κάτσουν ή και όλη νύχτα, αναλόγως με το τι γεύση θες να πετύχεις.
  6. Άπλωσε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι μάζι με την μαρινάδα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς κελσίου για 20-30 λεπτά, μέχρι να κάνουν μια ωραία κρούστα!

Όσο περιμένεις το κοτοπουλάκι να ψηθεί μπορείς να ετοιμάσεις τα συνοδευτικά. Ρύζι, σαλάτα ή και σούπα miso (για ένα πιο Ιαπωνικό γεύμα).

Στα διατροφικά τώρα, για όσους προσέχουν την διατροφή τους.
2 κοπανάκια κοτόπουλο της συγκεκριμένης συνταγής με 1 φλιτζάνι ρύζι και σαλάτα με 2 φλιτζάνια μαρούλι με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι μεταφράζονται σε:
620 Θερμίδες! Δεν είναι πολλές αν σκεφτείς ότι θα το φας για μεσημεριανό.

Λοιπόν, Καλή  Όρεξη σε όλους!!!

Itadakimasu, minna-san!  いただきま


Φράντζας Χριστόφορος
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος  ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
MSc. Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής & Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)


Email:  chris_fr@hotmail.gr  

Σχόλια